2009. március 21., szombat

Egy másik élet kezdődött...

Az elmúlt 5 nap után úgy érzem magam, mint a vizsgaidőszak végén...
Most azt hiszem kimondhatom, hogy elkezdődött az egyetem, neki kell(ett) állni a tanulásnak. De még hogy?
Az órákra rendszeresen készülni kell, referátumok, kötelező olvasmányok tömkelege, ...
Hétfőn pedig 20 erasmusos "sorstársammal" együtt elkezdtük a görög nyelv alapjainak elsajátítását. Naponta este fél 6-tól 9-ig tart a kurzus 2 héten keresztül. A résztvevők közül legnagyobb számban a franciák képviseltetik magukat, aztán a németek, lengyelek, de van köztünk, 1-1 holland, belga, olasz és spanyol fiatal is. Én kezdettől fogva kiszúrtam magamnak a hollandot:), de jóban lettünk a spanyol és egy német lánnyal is.
Nagyon élvezem a görögöt, főleg a betűk miatt:). Kicsit úgy érzem magam, mint az általános iskolában, mikor először írni tanultam. 5 nap alatt sok hasznos dolgot sikerült gyakorolni (írás, olvasás, számolás, bemutatkozás, fontosabb infók a családról, és különféle dialógusok pl. egy hotelben, vagy az utcán, ...) Természetesen a nyelvtan és minden más magyarázni való angolul történik, amiben még szintén nem vagyok a top-on, így még arra is koncentrálni kell, szóval ezután a 3,5 óra után jó egy kicsit kiszellőztetni a fejem hazafelé menet.
A héten kétszer a holland tanárommal is sikerült 2 extra alkalmat egyeztetni, hogy elkezdjük a felzárkózást a többiekhez. Szenzációs egy "fazon", nagyon a szívén viseli az ügyemet; elintézte nekem, hogy a könyvtárból ne csak 1 napra vehessem ki a könyvhöz kapcsolódó anyagokat, hanem egy hétre, és a hozzá tartozó CD-ket pedig ingyen lemásoltatta. Kicsit méltatlannak érzem magam erre a nagy figyelmességre...

Összefoglalva talán elég annyit mondanom, hogy ez a 4 nyelv (angol, német görög , holland) amit a héten rendszeresen gyakorlok különböző élethelyzetekben és kontextusokban, kicsit még "szokatlan", de a következő latin szentenciával nagyon azonosulni tudok: "Varietas delectat". :-)

1 megjegyzés:

  1. hehe.. Hát úgy mentél ki, hogy két nyelvet beszéltél folyékonyan(magyar, német), erre hazajössz és tudni fogsz hollandul = flamandul, angolul, görögül, németül, töredékesen magyarul;), plusz egy kis francia-spanyol-olasz keverék és lengyel? Nem semmi, kitartás!!

    VálaszTörlés